Uit internationaal onderzoek blijkt dat rolmodellen een belangrijke invloed hebben op de intenties van jongeren om zelf ondernemer te worden. Daarom lanceren Voka – Kamers van Koophandel Antwerpen-Waasland, Kempen en Mechelen startersinspiratie.be. Een website vol herkenbare rolmodellen van starters voor (potentiële)starters die hen moet aanzetten de stap te zetten van idee naar start-up.

Stel je loopt met een idee rond. Dat idee lijkt alles in zich te hebben om een succesvolle onderneming te worden. Maar is dat ook zo? Twijfel alom over startkapitaal, verantwoordelijkheden, werklast, durf,… Twijfel staat vaak ontluikend ondernemerschap in de weg. Daarom starten de drie Kamers van Koophandel van de provincie en de provincie Antwerpen een website die potentiële starters kan inspireren met leuke verhalen van ondernemers die zelf nog niet lang geleden gestart zijn met hun onderneming. ‘Met deze website willen we jonge ondernemers aan het woord laten die tot dezelfde leefwereld behoren als de jonge kandidaat-ondernemers.. Het grootste verschil is dat de jonge bedrijven van een praat-erover-fase naar een doe-fase gingen. Want dat is de boodschap die we willen geven aan jongeren: ‘Doe iets met je ondernemersdroom,’ zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde provincie Antwerpen voor Economie.

De starters die je op de website startersinspiratie.be vindt, zijn rolmodellen. ‘Daarom hebben we bewust gekozen om geen oudere, gearriveerde ondernemers voor de lens te halen. In dit soort succesverhalen vinden jongeren te weinig inspiratie omdat ze zich met zo iemand niet voldoende kunnen identificeren. De grote, bekende succesverhalen zijn in hun ogen slechts voor een enkeling weggelegd,’ licht Sven de Vocht, directeur dienstverlening van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland de keuze voor de jonge rolmodellen toe.

Startende ondernemingen zijn dan ook cruciaal voor de economische groei. Jonge groeiende ondernemingen dragen bij tot een innovatieve mindset en dynamiek in de regio. Zij zijn op termijn verantwoordelijk voor de creatie van een belangrijk deel van de nieuwe jobs. ‘Dit is dan ook de reden waarom de provincie Antwerpen en de 3 Kamers van Koophandel van de provincie veel investeren in het sensibiliseren over en het promoten van ondernemerschap,’ besluit gedeputeerde Ludwig Caluwé.

www.startersinspiratie.be